Blog / Events

Info

NIEUWS, EVENTS EN INFO OVER JE KOP!

Log in / registreer

Wil je meepraten, reageren of meedoen? Log nu direct in, of registreer je als je nog geen account hebt.

Wachtwoord en/of gebruikersnaam vergeten? >

Nog geen account?

Jacob Bøtter / Flickr

Negatieve gedachten

Depressie / Negatieve gedachten

De meeste mensen hebben wel eens negatieve gevoelens. Je hebt dan bijvoorbeeld het gevoel nergens goed voor te zijn of je voelt je waardeloos. Door anders te denken kun je ervoor zorgen dat je minder last hebt van negatieve gevoelens.

Jacob Bøtter / Flickr

Negatieve gevoelens

Negatieve gevoelens worden veroorzaakt door negatieve gedachten over een bepaalde gebeurtenis. Hoe jij over een bepaalde situatie denkt, is dus van invloed op je gevoelens. En die gevoelens zorgen er weer voor hoe jij je gedraagt. Een voorbeeld om het uit leggen.

Voorbeeld

Een voorbeeld om het uit te leggen. Stel: je bent gezakt voor een tentamen. Als je het negatief bekijkt, denk je dat je het vak niet kan, dat je dom bent en dat het niet meer goed komt. Misschien vind jij jezelf dan zelfs een waardeloos persoon. Je voelt je somber, dom en misschien wanhopig. Het gevolg is dat je misschien de volgende keer niet meer leert, omdat je denkt dat je het toch niet kan.

Zo kan het ook

Door de negatieve gedachten gaat het dus mis. Je kunt de situatie ook anders aanpakken. In plaats van zo negatief te denken, kun je ook bij jezelf denken: iedereen zakt wel eens voor een tentamen, het is gewoon een proefwerk dat ik over mag doen. Volgende keer beter! Als je positief denkt, zul je je ook positiever voelen (hoewel je natuurlijk nog steeds teleurgesteld mag zijn). De volgende keer zul je waarschijnlijk beter leren.

“Zorgen moet je doen, niet maken” – Loesje
 

 

Chat met ons

Chat hulpverlening
(ma t/m vr 9:00 - 17:30)

Reacties

Overjekop

Beste anoniem, Dank je wel voor je persoonlijke bericht. Heel goed van je dat je je vraag stelt! We willen je graag een persoonlijk antwoord geven. Dat kan alleen als je je vraag nog een keer stelt via de chat of mail hieronder (ook anoniem). We hopen dat je dit doet, dan zorgen wij dat je zo spoedig mogelijk weer van ons hoort! Hartelijke groet, Overjekop team

Anoniem

Hallo, ik heb een vraag, ik heb sinds 1,5jaar een goede gezonde relatie. Maar nu sinds 2maanden heb ik last van negatieve gedachtes. Het gaat hier om dat als ik het snachts alleen in bed lig en hij is met vrienden weg, de negatieve gedachtes krijg dat hij vreemdgaat en drugs gaar gebruiken, terwijl dit helemaal niet zo is en hij totaal niet zo is! Hij heeft mij ook nooit de aanleiding gegeven dat ik zo moet denken maar ineens waren ze er en dan doe ik geen oog dicht totdat ik weet dat hij thuis is. Er is nooit iets voorgevallen in onze relatie, dus ik wil heel graag weten waar dit vandaan komt? Heeft het met mijn verleden te maken? Zo ja, waarom komt dat nu pas? Groetjes anoniem

Reactie plaatsen

Wil je meepraten, reageren of meedoen? Log nu direct in, of registreer je als je nog geen account hebt.

Wachtwoord en/of gebruikersnaam vergeten? >

Nog geen account?