Blog / Events

Info

NIEUWS, EVENTS EN INFO OVER JE KOP!

Log in / registreer

Wil je meepraten, reageren of meedoen? Log nu direct in, of registreer je als je nog geen account hebt.

Wachtwoord en/of gebruikersnaam vergeten? >

Nog geen account?

Tekeningen helpen begrip te bevorderen

14-01-2016 | door: Zussie

Wanneer je last hebt van psychische problematiek is het leven dagelijks een zware strijd. Het maakt daarbij niet uit met welke stoornis je worstelt, vrijwel alle psychische stoornissen brengen soortgelijke problemen met zich mee die voor velen herkenbaar zijn. Voor de omgeving is het echter een stuk moeilijker om te begrijpen hoe jij je voelt. Om hier meer aandacht voor te vragen en bewustwording te creëren voor psychische stoornissen, is er in Amerika het Project 1 in 4 gestart. 

Werkelijkheid

Project 1 op 4 beeldt een onthullende reality-check uit over de dagelijkse worstelingen van het leven met een psychische aandoening. De naam van het project is ontleent aan een statistiek: 26,2% van de Amerikaanse volwassenen – oftewel, 1 op de 4, lijdt aan een diagnosticeerbare aandoening. Ondanks het feit dat het er zoveel zijn, is er nog een absurde hoeveelheid aan stigmatisering tegen het omgaan met deze mensen. De labels als ‘’raar’’, ‘’gek’’ en ‘’gevaarlijk’’ zijn niet te vermijden. Bovendien kreeg 60% van de Amerikaanse volwassenen die aan een psychische aandoening lijden, in 2010 geen hulp.

Beeld vertelt zoveel meer

Marissa Betley, de oprichtster van het project, hoopt het bewustzijn te vergroten om uiteindelijk het stigma te doen verminderen. Verbannen van het stigma over psychische aandoeningen begint namelijk met bewustzijn en bewustzijn begint bij onderwijs, mindfulness en empathie.  Ze is ervan overtuigd dat je door middel van tekeningen op een menselijke manier de problematiek in het licht brengt. 100 dagen lang post ze daarom iedere dag een tekening die een gedachte, emotie of bepaald gedrag uitbeeld. Deze tekeningen zijn tot stand gekomen door ervaringsdeskundigen te interviewen en hun ervaringen te gebruiken.

Liefde slaat je erdoorheen

‘’Deze mensen zijn onze familie, onze vrienden, onze collega’s en onze buren. Liefde en steun maken het verschil. We moeten er voor elkaar zijn’’, zegt Marissa. Betley vertelt ook dat ze met eigen ogen heeft gezien hoe ernstig en invaliderend deze ziektes je leven kunnen overnemen. Ze verwoesten levens.Bron

Meer info of hulp?

Ben je benieuwd naar alle tekeningen van Marissa Betley? Het is zeker de moeite waard om de website te bezoeken. Herken jij jezelf of iemand anders in de tekeningen of wil je meer weten over psychische problemen? Kijk dan bij onze informatie op de website. Ook als je de behoefte hebt om er met iemand over te praten, kun je bij ons terecht. Onze hulpverleners zitten voor je klaar. Zie de chat naast of onder dit artikel.

 

Chat met ons

Chat hulpverlening
(ma t/m vr 9:00 - 17:30)

Reacties

Reactie plaatsen

Wil je meepraten, reageren of meedoen? Log nu direct in, of registreer je als je nog geen account hebt.

Wachtwoord en/of gebruikersnaam vergeten? >

Nog geen account?