Blog / Events

Info

NIEUWS, EVENTS EN INFO OVER JE KOP!

Log in / registreer

Wil je meepraten, reageren of meedoen? Log nu direct in, of registreer je als je nog geen account hebt.

Wachtwoord en/of gebruikersnaam vergeten? >

Nog geen account?

Stress? Ontvriend! pixabay

Stress? Ontvriend!

30-11-2015 | door: Thomas

Facebook is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een voor velen onmisbare schakel in het sociale leven. De sociaalnetwerksite telt inmiddels meer dan een miljard gebruikers. Een online vriendenlijst van een paar honderd of zelfs meer dan duizend mensen is niet meer dan normaal geworden. Maar tieners met meer dan 300 Facebook-vrienden hebben meer stress, beweren wetenschappers van het onderzoek ''Facebook behaviors associated with diurnal cortisol in adolescents: Is befriending stressful?.''

Stress? Ontvriend! pixabay

Stresshormoon

Professoren van de Universiteit van Montreal volgden voor hun onderzoek over social media en stress 88 proefpersonen in de leeftijd van 12 tot 17 jaar. Gedurende drie dagen werd de cortisolwaarde (cortisol is een stresshormoon) van de tieners gemeten. De onderzoekers zeggen dat het gebruik van Facebook de productie van het stresshormoon beïnvloedt. Tieners met meer dan 300 Facebook-vrienden hebben een hogere cortisolwaarde, zegt hoofdonderzoeker Sonia Lupien. “We kunnen ons voorstellen dat tieners met meer dan 1000 of 2000 Facebook-vrienden nog meer last hebben van stress”, zegt ze.

‘Facebook was een feestje’

Om uit te zoeken wat voor effect sociale media op jongeren heeft, is al eerder onderzoek gedaan naar ‘Facebook-stress’. Wetenschappers van de universiteit van Edinburgh kwamen toen al tot dezelfde conclusie: meer vrienden betekent meer stress. Maar hoe ontstaat die stress dan precies? Het komt voornamelijk doordat we ons ook online in meerdere sociale kringen begeven. Elke kring is anders en brengt andere verwachtingen met zich mee. “Facebook was altijd een feestje waar je met je vrienden kon dansen, drinken en flirten”, stelde onderzoeker Ben Marder al eerder. “Maar nu je vader, moeder en baas er ook zijn, wordt het feestje een angstige gebeurtenis vol met sociale landmijnen.”

Massaal ontvrienden?

Extra hard peinzen over het plaatsen van een statusupdate of een foto kan dus best stressvol zijn. Moeten we dan massaal gaan ontvrienden? Dat niet. De wetenschappers zeggen namelijk dat het liken van berichten of foto’s stressverlagend werkt. Ook een positieve reactie plaatsen heeft dat effect.

Meer info of hulp?

Voel jij je ook wel eens gestresst of gespannen doordat je het gevoel hebt dat er teveel van je wordt verwacht? Sociale media kunnen daar een oorzaak van zijn. Wil je weten wat andere oorzaken van stress of spanning kunnen zijn? Kijk dan op onze informatiepagina. Je kunt ook in contact komen met een van onze hulpverleners als je daar behoefte aan hebt. Zie de chat naast of onder dit artikel.

Chat met ons

Chat hulpverlening
(ma t/m vr 9:00 - 17:30)

Reacties

Reactie plaatsen

Wil je meepraten, reageren of meedoen? Log nu direct in, of registreer je als je nog geen account hebt.

Wachtwoord en/of gebruikersnaam vergeten? >

Nog geen account?